Batyu

 2011.11.25. 01:10

Ez a batyukészítés, elárulom, elsőre egyszerűnek tűnt, mégsem volt az. Vagyis a történet ennél kicsit bonyolultabb :)

Ugye, köztudott, hogy itt Afrikában rémesen vacak az internet, és napközben otthon, nem sok az esély rá, hogy bármilyen oldalt is meg tudok nézni. Esetleg fél órákat várhatok, hogy bármit is betöltsön, de sajnos ehhez nem mindig van türelmem. Pláne akkor nem, ha már farkas éhesek vagyunk, és gyorsan össze kell dobni valamit.

Nos, az én kis fejemben megszületett a gondolat, hogy zöldséges-húsos kis batyukat fogok gyártani, valamilyen ízletes szósszal. De miután az internetet nem minősíteném, nem tudtam utánaolvasni, hogyan is készítik az ilyen ételeket. Ezért saját kútfőből kiagyaltam, mi lenne ha a gombóctésztához hasonlót készítenék, vízben kifőzném, csak nem lehet olyan rossz. Aztán természetesen ennek az lett az eredménye, hogy a töltelékhez képest kicsit sok lett a tészta egy darab batyunál, és sajnos nem jöttek elő annyira az ízek, mint számítottam. Finomnak finom volt, de nem ez volt az eredeti tervem.

Másnap azonban nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy ne próbáljam meg még egyszer, krumpli nélkül, nem főzve, hanem kisütve. Így született meg ez a vékony, kicsi batyu. A tésztáját elég nehéz kinyújtani, de ha minden nap gymbe jársz - mint mi - akkor sikerülni fog :) A töltelék pedig nem okoz nagy gondot, szerintem nem lehet elrontani. A szósz pedig igazán könnyű, csupán szójaszószba mártogatod a batyucskákat.

És akkor íme a recept. A kép magáért beszél. Sok sikert! ;)

Töltött batyu:

A szuper vékony tészta:

  • két bögre finomliszt
  • egy tojás
  • kis só
  • kevés víz

A tészta hozzávalóit összegyúrom és papírvékonyra nyújtom. Négyzetekre vágom, kiskanállal beleteszem a tölteléket. Felül csúcsos batyut formálok belőle, és bő olajban aranybarnára sütöm, rácson lecsöpögtetem.

Zöldséges töltelék:

  • negyed fej káposzta
  • két csomag újhagyma
  • egy nagy fej lila hagyma
  • egy-két maroknyi karfiol
  • olívaolaj
  • olaj a sütéshez
  • egy tojás
  • két evőkanál szójaszósz
  • cayenne bors
  • citrombors
  • curry
  • garum masala (indiai fűszerkeverék)
  • fenugreek (görögszéna mag)

A zöldségeket apróra vágom. Olívaolajon megpirítom a felkockázott lila hagymát, majd rádobom a káposztát, a karfiolt, és egy csomag újhagymát. Megfűszerezem. Addig párolom fedő alatt, amíg megpuhul. Ezután belekeverem a tojást, összefőzöm, és a végén egy kevés szójaszósszal meglocsolom.

Csirkemell töltelék:

  • fél kiló csirkemell
  • olívaolaj
  • bazsalikom
  • citrombors
  • egy tojás

A csirkemellet nagyon apróra felkockázom, olívaolajon megpirítom, megfűszerezem, a végén tojással összefőzöm.

Szósz:

  • négy evőkanál szójaszósz
  • két evőkanál olívaolaj
  • egy evőkanál cukor
  • kevés chilipor

+ egy csomag újhagyma felkarikázva

A szósz hozzávalóit összekeverem, az újhagymát felkarikázom, és a batyuk mellé külön tányéron tálalom.

Nagyon finom! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://amenda.blog.hu/api/trackback/id/tr703409856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása