Egyik hétvégén Durbanbe látogattunk el, a gyönyörű Indiai óceán partjára. Mondanom sem kell, milyen jól éreztük magunkat, és mennyire csodálatos élményben volt részünk már akkor is, amikor reggeli közben a vízre merenghettünk.
Viszont, mint általában, most is ki kellett találnom valami útravalót, hogy ne halljunk éhen a hosszú utazás alatt. Meg hát, nyilván azért is, mert imádok kísérletezni. Így születtek meg a spenótos és húsos csigák.
Igazán ízletesre sikeredett. Viszont a mennyiséget még gyakorolni kell, hiszen akkora adag készült, hogy még az óceánparti strandon is azt tömtük magunkba :)
Spenótos és húsos csiga
hozzávalók a tésztához:
- egy bögre barnaliszt
- egy bögre rozsliszt
- egy bögre fehérliszt
- egy evőkanál szódabikarbóna
- négy evőkanál paradicsompüré
- öt tojás
- tíz evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- fokhagyma
- petrezselyem
- kevés tej
A lisztet a szódabikarbónával elkeverem, majd hozzáadom a többi hozzávalót is, és összegyúrom. Kinyújtom, és miután rákentem a tölteléket, feltekerem. Késsel csigaszeletekre vágom, és a kivajazott, kilisztezett tepsire fektetem, aranybarnára sütöm.
spenótos töltelék:
- egy doboz fagyasztott spenót
- besamel: olaj, liszt, tej
Elkészítem a besamelt, majd megfokhagymázom, megsózom. Hozzákeverem a kiolvasztott spenótot, és összefőzöm néhány perc alatt.
húsos töltelék:
- fél kg darálthús
- olívaolaj
- só, bors
- paradicsompüré
A darált húst az olívaolajon megpirítom, megfűszerezem, és hozzáadom a paradicsompürét. Puhára főzöm.
Egyébként nagyon sokféleképpen lehet még ízesíteni, megtölteni a csigákat, az egész csupán csak a fantázián múlik. ;)