Természetesen laktatóbb dolgok is készülnek, mint egy zöld saláta, meg persze a pékáruk sütését sem hagytam abba, csak nem mindig kerül fel minden az oldalra. De most lefotóztam a zsemléket, amiket még a hét vége előtt készítettem. Nagyon finomak lettek, és "tömősek" is, vagyis nem lehet egyszerre túl sokat enni belőle. Már várom, hogy otthon is süssek majd élesztővel készült dolgokat, mivel itt Hollandiában egyszerűen nem árulnak friss élesztőt, mint otthon, csak ezt a béna szárított verziót. Amitől persze a fejem tetejére is állhatok, de akkor sem fog úgy megemelkedni, mint az otthon készített húsvéti fonott kalácsom. De sebaj, sikerül így is, csak azért mégis csak a magyar az igazi. :)
Zöld fűszeres zsemlécskék:
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 1 cs élesztő
- 3 ek olívaolaj
- 3 dl tej
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 2 ek petrezselyem
- 2 ek metélőhagyma
- 1 ek kapor
- kevés frissen őrölt fekete bors
- 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom és a liszthez adom. A fűszerekkel, olajjal, maradék tejjel összekeverem és megkelesztem. Ha megkelt, kis zsemléket formázok belőle, és kilisztezett kivajazott tepsire teszem őket. Bevagdosom a tetejüket és tojással megkenem. 180 fokon aranybarnára sütöm.