A mungóbab sajnos Magyarországon nem annyira elterjedt növény, pedig nagyon magas a B és C vitamin-, valamint vastartalma. Könnyen emészthető, és szinte ugyanúgy készíthetünk belőle levest, főzeléket, vagy akár pástétomot.
Amikor a múlt héten, a kínai negyedben, betérve egy ázsiai mindenes boltba megpillantottuk ezt a zöld mungó babot, nem sokat időztünk a döntéssel: ebből bizony főzelék lesz. Hasonlóan készül, mint a hagyományos babfőzelék, bár ízében inkább a lencséhez hasonlítható.
Mungó zöldbab főzelék
Hozzávalók:
- 400 g mungó zöldbab
- kevés tej
- pici ecet
- só
- fehérbors
- babérlevél
- pirospaprika
- metélőhagyma
Elkészítés:
A babot egy éjszakára beáztatom. Másnap átmosom és friss vízben felteszem főzni, körülbelül egy órára, vagy amíg megpuhul. Megsózom, babérleveleket teszek bele. Amikor megfőtt, leöntöm a kicsivel több, mint fele vizet róla és visszateszem a tűzre. Teszek bele pirospaprikát, fehérborsot. Tejet öntök hozzá, és addig kevergetem, amíg besűrűsödik. Természetesen lehet bele tenni rántást, én nem nagyon szoktam. Összefőzöm, a végén, ha kell, ecetet teszek hozzá. A tetejét megszórom egy kevés metélőhagymával.
A képet azt mutatják, valóban ízletes lett :)