Kuszkusz - kuckuc

 2011.11.22. 21:15

Sokak szerint a kuszkusz valami furcsa, különleges ételnek számít, viszont nekem már egyáltalán nem az. Amikor először találkoztam vele, valóban nem tudtam, hogy mi az, eszik-e vagy isszák. Ma meg már természetes dolog, hogy otthon, a konyhaszekrényben megtalálható. Egyébként a kuszkusz liszt, víz és búzadara keveréke, és nagyon finom. Bár önmagában igazából jelentéktelen az íze, de jól megfűszerezve igazán finom. És nem mellékesen, nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. Csupán forró vízzel kell leönteni, állni hagyni, és ha beszívta a vizet, jól megdagad, megpuhul. Ezután lehet fűszerezni, vagy akár előtte is. Szerintem teljesen mindegy.

 A csepeli iskolában - ahol tanítottam tavaly - egyszer elmentünk a gyerekekkel egy kóstolással egybekötött reform táplálkozás bemutatóra. Mondanom sem kell, hogy az elég érdekes kukorica leves után (ami már önmagában sem egy megszokott étel), furcsállva tekintettek a csirkecomb mellé feltálalt kuszkusz köretre. Bár az egy dolog, hogy nem ették meg, szinte kivétel nélkül, viszont az íztelensége miatt nem csodálkoztam. A són kívül semmit nem lehetett érezni, és azt is csak erős jóindulattal. Akkor szívesen elmondtam volna a véleményemet és a tapasztalataimat a szuper reform mesternek, de inkább csendben elfogyasztottam, és mellé képzeltem a számtalan fűszert, amitől olyan különleges a kuszkusz - nekem.

Egyébként a történethez hozzátartozik az is, hogy amikor a suliba zöldséges currys kuszkuszt vittem magamnak ebédre, és a kislányok érdeklődve kérdezték, hogy mit eszik a Niki néni, a 'kuszkusz'-t válaszra a következő hahotázó ismétlést kaptam: KUCKUC! Ezek után már én is csak kuckucnak hívom :)

És akkor íme egy kuckucos recept, szigorúan húsmentes, leginkább köretnek készült, de önmagában is megállja a helyét.

Kuszkusszal töltött gombafejek

 

  • néhány nagy fej gomba
  • kuszkusz
  • tojás
  • reszelt sajt
  • só, bors, curry ( vagy amit szeretsz, például az ételízesítő elég megszokott íz, viszont akkor nem kell a só bele pluszban)

A gombafejek szárait levágom,és apró kockákra darabolom.
A kuszkuszra vizet öntök,és ha megpuhult, hozzákeverem a tojást, a fűszereket. Ehhez hozzáadom a gomba darabokat. Majd a masszával megtöltöm a gombafejeket.
Tetejükre reszelt sajtot szórok, és a sütőben közepes fokozaton aranybarnára sütöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://amenda.blog.hu/api/trackback/id/tr543404434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása