Hollandiában nem éri meg kenyeret venni. Ugyanis egy viszonylag finom darabot 2 euro alatt nem kapunk meg. Ellenben, ha én készítem, 1 euro alatt marad az ára.
Mindemellett még azt sem tudom, hogy miből készült, hiába van ráírva, nem előttem gyúrták a tésztáját... Ha itthon készül, végtelen mennyiségű a variálási lehetőségek tárháza, és még azt is tudom, mi kerül a gyomrunkba.
Ezért úgy döntöttem, magam sütöm ezután. Igaz, nincsen kenyérsütő gépem, cserébe viszont van két kezem és egy tűzhelyem sütővel. Plusz némi alapanyagra van még szükség, és már készen is van a friss, ropogós kenyér.
Házi fehér kenyér
Hozzávalók:
500 g liszt
1 cs élesztő ( tej, cukor)
2,5 dl langyos víz
1 tk só
Elkészítés:
Én száraz élesztőt használtam - Hollandiában csak azt találtunk - így nem futtattam fel. Elkeverem a liszttel a többi hozzávalóval együtt, majd egy órát kelesztem. Ha megkelt, cipót formálok belőle, bevagdosom a tetejét, és kilisztezett, kivajazott tepsire rakva még 15 percig állni hagyom. Ezután 200 fokon 60 perc alatt megsütöm. Akkor biztos, hogy átsült belül is, ha megkopogtatva az alját, kongó hangot hallok. Sülés után vízzel megkenegetem, így szép csillogó lesz a héja.